Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Realizare profesionala la standarde europene

Poate fi greu să răspunzi la întrebarea „Care este cea mai mare slăbiciune a ta?” mai ales atunci când te aștepți să discuți despre abilitățile, talentele și abilitățile care te fac cel mai puternic candidat pentru job.

A-ți încadra în mod pozitiv punctele slabe poate fi o provocare, dar atunci când combini conștientizarea de sine cu un plan de acțiune, te poți deosebi rapid de alți candidați.

Cheia pregătirii pentru această întrebare este identificarea punctelor slabe care încă comunică punctele forte. Acest lucru îi va arăta intervievatorului că ești suficient de introspectiv pentru a-ți cunoaște zonele de oportunitate.

Exemple de puncte slabe pentru interviu

Iată câteva exemple de cele mai bune puncte slabe de menționat într-un interviu:

  1. Mă concentrez prea mult pe detalii

A fi orientat către detalii este de obicei un lucru bun, dar dacă ești cineva care tinde să petreacă prea mult timp asupra specificului unui proiect, ar putea fi considerat și o slăbiciune. Împărtășind că te concentrezi prea mult pe detalii, îi arăți intervievatorului că ești capabil să ajuți organizația să evite chiar și greșelile minore.

Asigura-te că explici modul în care faceți îmbunătățiri în acest domeniu, uitându-te la imaginea de ansamblu. În timp ce angajatorilor nu le place ideea de a avea un angajat care este preocupat de punctele mai fine, un candidat care asigură calitatea și se străduiește pentru echilibru poate fi un mare atu.

Exemplu: „Cea mai mare slăbiciune a mea este că uneori mă concentrez prea mult pe detaliile unui proiect și petrec prea mult timp analizând punctele mai fine. M-am străduit să mă îmbunătățesc în acest domeniu, verificându-mă la intervale regulate și oferindu-mi șansa de a mă reorienta asupra imaginii de ansamblu. În acest fel, pot încă asigura calitatea fără a fi atât de prins în detalii încât să îmi afecteze productivitatea sau capacitatea echipei de a respecta termenul limită.”

  1. Îmi este greu să renunț la un proiect

Când ai petrecut mult timp și efort pentru ceva, este ușor să te simți îngrijorat să îl termini complet sau să îl transmiți altei echipe. Există întotdeauna loc de îmbunătățire, iar unii oameni tind să-și critice prea mult munca sau să încerce schimbări de ultim moment.

Dacă aceasta este slăbiciunea ta, împărtășește cum te străduiești să te îmbunătățești, acordându-ți un termen limită pentru toate revizuirile și fiind pro activ cu privire la modificări, astfel încât să nu aștepți până în ultimul moment.

Exemplu: „Cea mai mare slăbiciune a mea este că uneori îmi este greu să renunț la un proiect. Sunt cel mai mare critic al muncii mele. Întotdeauna pot găsi ceva care trebuie îmbunătățit sau schimbat. Pentru a mă ajuta să mă perfecționez în acest domeniu, îmi dau termene limită pentru revizuiri. Acest lucru mă asigură că nu fac modificări în ultimul moment.

  1. Am probleme în a spune „nu”

A ajuta colegii în proiecte și gestionarea corectă a volumului de muncă este un echilibru inteligent. Din perspectiva angajatorului, cineva care acceptă toate cererile pare dedicat și dornic, dar poate fi și cineva care nu își cunoaște limitele și ajunge să aibă nevoie de ajutor sau prelungiri de termen pentru a-și termina munca.

Dacă ești atât de dornic să îți asumi proiecte noi încât nu te poți convinge să spui „nu”, spune cum lucrezi pentru a gestiona mai bine, organizându-ți sarcinile și stabilindu-ți așteptări mai realiste și cu tine si cu cei din jurul tău.

Exemplu: „Cea mai mare slăbiciune a mea este că uneori am probleme să spun „nu” solicitărilor și ajung să accept mai mult decât pot face față. În trecut, acest lucru m-a făcut să mă simt stresat . Pentru a mă ajuta să mă îmbunătățesc în acest domeniu, folosesc o aplicație de management de proiect, astfel încât să pot vizualiza cât de multă muncă am la un moment dat și să știu dacă am sau nu posibilitatea de a prelua mai mult.”

  1. Aș putea folosi mai multă experiență în…

Fiecare candidat are domenii de îmbunătățit în expertiza sa. Poate că este ceva specific, cum ar fi construirea de tabele pivot în Excel. Poate că este o abilitate precum matematica, scrisul sau vorbitul în public. Oricare ar fi cazul, împărtășirea a ceva ce dorești să îmbunătățești îi arată intervievatorului că ești conștient de tine și că îți plac provocările. Asigură-te, totuși, că nu răspunzi cu o slăbiciune care este esențială pentru îndeplinirea postului.

Câteva zone comune în care oamenii au nevoie de experiență includ:

Comunicare verbala

Comunicare scrisă

Conducere de echipă

Interpretarea analizelor

Delegarea sarcinilor

Oferirea de critici constructive

Programe specifice (de exemplu, „Aș dori să-mi îmbunătățesc abilitățile de prezentare PowerPoint”).

5.Uneori îmi lipsește încrederea

Lipsa încrederii este o slăbiciune comună, în special la începutul carierei. De exemplu, s-ar putea să te simți necalificat să vorbești la o întâlnire importantă când ideea ta ar putea ajuta echipa să atingă un obiectiv.

Deși să fii umil atunci când lucrezi cu alții poate fi de ajutor, este, de asemenea, necesar să menții o anumită încredere pentru a-ți face treaba la un nivel optim.

Dacă aceasta este slăbiciunea pe care alegi să o prezinți în interviu, subliniază de ce prețuiești încrederea, înțelegerea valorii pe care o oferi și modurile în care ai exersat să arăți încredere la locul de muncă (chiar și atunci când s-ar putea să nu simți asta întotdeauna).

Exemplu: „În trecut, uneori m-am luptat cu încrederea. Mi-a fost util să păstrez un document curent al impactului pe care l-am avut asupra echipei mele și asupra organizației mele, pentru a înțelege mai bine de ce ar trebui să am încredere în abilitățile și talentele unice pe care le aduc la masă.

De asemenea, mi-am propus să-mi exprim ideile și opiniile în timpul întâlnirilor atunci când consider că sunt adecvate și vor adăuga valoare conversației. Din această cauză, echipa noastră a ajuns să adopte ideea mea pentru un nou proces de finanțare, ceea ce a dus la o scădere cu 10% a timpului necesar planificării bugetului nostru anual.”

6.Pot avea probleme în a cere ajutor

Cererea de ajutor este o abilitate necesară atât atunci când îți lipsește experiența într-un anumit domeniu, cât și atunci când te simți epuizat sau nu îți poți gestiona volumul de muncă. A ști când și cum să ceri ajutor demonstrează o puternică conștientizare de sine.

Dacă știi că a fost dificil să ceri ajutor în trecut, explică de ce știi că este benefic și modalitățile în care ai încercat să îmbunătățești această abilitate.

Exemplu: „Deoarece sunt independent și îmi place să lucrez rapid, mi-a fost dificil să cer ajutor atunci când am nevoie. Am învățat că este mult mai benefic atât pentru mine, cât și pentru companie să mă adresez atunci când nu înțeleg ceva sau mă simt epuizat de volumul meu de muncă. Înțeleg, de asemenea, că mulți experți din jurul meu au cunoștințe și abilități specifice care îmi pot îmbunătăți munca. În timp ce încă lucrez la asta, am reușit să produc mai multă muncă de înaltă calitate, ca urmare a obținerii de ajutor de la cei din jurul meu.”

  1. Mi-a fost greu să lucrez cu anumite personalități

Chiar și cei mai flexibili oameni pot avea probleme în a lucra cu alții care au anumite caracteristici sau trăsături de personalitate. A avea abilități bune de lucru în echipă înseamnă, de asemenea, să ai o conștientizare puternică a modului în care lucrezi cu ceilalți și a modalităților în care îți poți ajusta abordarea pentru a servi mai bine organizația.

Dacă aceasta a fost o slăbiciunea ta în trecut, explică tipurile de personalitate cu care ai avut probleme în a lucra și identifică rapid motivele. Apoi discută modalitățile în care ți-ai ajustat stilul de comunicare sau de lucru pentru a lucra mai bine spre un obiectiv comun împreună.

Exemplu: „În trecut, mi-a fost greu să lucrez cu tipuri de personalitate agresive. Deși înțeleg că diversitatea personalităților face o afacere puternică, tind să-mi liniștesc propriile idei și opinii în jurul colegilor mai tare. Pentru a combate acest lucru, mi-am propus să petrec mai mult timp cu colegii cu care mă simt incomod să lucrez. Aflând mai multe despre ei, despre stilul lor de comunicare și despre motivațiile lor, sunt mai capabil să colaborez cu aceste tipuri de personalitate, astfel încât amândoi să contribuim în mod egal cu punctele noastre forte și abilitățile.”

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României