Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Tineri educati in Regiunea Sud-Est
Somajul este un fenomen permanent in toate tarile, inclusiv in Uniunea Europeana si in Romania. Prin efectele economico -sociale pe care le genereaza, a devenit o problema preocupanta, in ultimele decenii, pentru toate statele lumii.
Reprezinta un dezechilibru al pietei muncii la nivel national -un excedent al ofertei fata de cererea de munca cu niveluri si sensuri de evolutie diferite pe tari si perioade, ce are in prezent un caracter permanent, dar care nu exclude definitiv existenta starii de ocupare deplina a fortei de munca.
Mai poate fi definit si ca o stare de inactivitate economica, totala sau partiala, proprie celor care nu au loc de munca, sunt in cautarea unuia, dar nu-si pot gasi de lucru ca salariati. Somajul este locul de intalnire si de confruntare al cererii globale si ofertei globale de munca.
Somerii sunt acele persoane din cadrul populatiei active disponibile, care doresc sa lucreze si cauta un loc de munca retribuit deoarece nu au un astfel de loc in mod curent.
In cadrul somerilor sunt cuprinse persoanele care si-au pierdut locul de munca pe care l-au avut, precum si noii ofertanti de forta demunca, ce nu gasesc unde sa se angajeze.
Somerul este definit ca persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
- are o varsta de peste 15 ani;
- este apt de munca;
- nu are loc de munca;
- este disponibil pentru o munca salariala sau nesalariala;
(conform Biroului International al Muncii – din cadrul ONU )
In Romania, Legea 1/1991 republicata cu modificari in Legea86/1992, precizeaza ca sunt considerati someri, persoanele apte de munca, ce nu pot fi incadrate din lipsa de locuri disponibile corespunzatoare pregatirii lor.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României