Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Tineri educati in Regiunea Sud-Est

La momentul actual și în Romania ca și în întreaga lume dezvoltată a luat o amplă dezvoltare folosirea mijloacelor TIC pentru susținerea unor activități foarte importante: administrarea unor procese tehnologice, activități administrative ale instituțiilor de stat sau ale companiilor private, activități educaționale , culturale ș.a. Romania se situează printre țările cu cea mai mare viteză a Internetului și cunoaște o rată puternică de creștere a folosirii mijloacelor moderne de comunicare.

Tehnologia informaţiei şi comunicaţiile de nouă generaţie au un rol esențial în introducerea eficientă de comunicaţii şi informaţii în toate procesele economice şi sociale şi au totodată un impact pozitiv în aproape toate domeniile de acţiune ale strategiei de dezvoltare locală.

Noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor sunt utilizate atat la nivel individual, cat si la nivelul organizatiilor flexibile, rezultata din independenta activitatii umane in raport cu spatiul si timpul.

Astfel, o implementare corecta a societatii cunoasterii presupune convergenta a trei factori-cheie: tehnologia informatiei, tehnologia comunicatiilor si productia multimedia.

Economia specifica societatii cunoasterii transforma informatia digitala in valoare economica si sociala, creand noi industrii, modificandu-le pe cele existente si afectant profund viata tuturor cetatenilor.

Dezvoltarea tehnologiilor digitale, in contextul muncii flexivile, al pietelor de capital si al reducerii impedimentelor de ordin legislativ in calea concurentei, conduce la cresterea productivitatii si ofera posibiliatea unei dezvoltari economice de lunga durata, puternica si neinflationista.

Tehnologia informatiei va permite oamenilor folosirea de noi canale de comunicare pentru a se angaja in interactiuni sociale, si dezbateri din diverse domenii, astfel asigurandu-se schimbul de cunostinte din diverse domenii, va conduce la largirea si imbogatirea vietii sociale si profesionale, va duce la cresterea calitatii vietii. Se va permite indivizilor sa se adapteze diferitelor ipoteze sociale si profesionale, ducand la o crestere a personalitatii individului.

Societatea cunoasterii, prin implementarea TIC, va cunoaste o scadere semnificativa a somajului prin redistribuirea fortei de munca excedentare pe ramurile si zonele geografice deficitare. In acelasi timp, TIC poate constitui o amenintare la adresa anumitor angajati, insa aceasta poate fi combatuta prin programe de formare profesionala care sa faca acesti angajati competitivi pe piata muncii.

In prezent, TIC reprezinta cel mai important sector industrial al tranzitiei de la societatea bazata pe productia de masa, spre societatea cunoasterii – caracterizata de globalizare, flexibilitate si mobilitate.

Impactul unic al TIC consta in rolul pe care acesta il joaca pentru transformarea eocnomiei si a societatii ca intreg.

Tehnologiile si retelele globale de comunicatii transforma activitatile economice, conducand la cresterea productivitatii muncii, la crearea de noi oportunitati economice si la aparitia de noi locuri de munca.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României