Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Anual, Agentia Natională pentru Ocuparea Fortei de Muncă elaborează, implementează, finantează si cofinantează programe privind ocuparea fortei de muncă având în vedere atributiile prevăzute de legislatia în vigoare (art. 6 lit. b) din Legea nr. 202/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă), pe baza politicilor si strategiilor elaborate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

La sfarsitul lunii decembrie 2021, în evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncă (AJOFM) în România erau înregistrati 234757 de someri (din care 108393 femei), rata somajului fiind de 2,69% (calculată în functie de populatia activă civilă la data de 01.01.2021).

In luna decembrie 2021 un numar de 224287 persoane au beneficiat de stimulare a fortei de munca derulate prin ANOFM asa cum este prezentat in tabelul de mai jos:

Tabel 1 – Masuri de stimulare a fortei de munca in Romania in luna decembrie 2021

Sursa: https://data.gov.ro/

Rata somajului pe fiecare judeƫ din cele trei regiuni de implementare ale proiectului (Sud Est, Sud Muntenia si Sud Vest Oltenia) a fost la finalul lunii decembrie 2021:

Tabel 2 – Rata somajului in judetele de implementare ale proiectului

Iar numarul de someri ca varsta pana in 29 de ani este prezentata in tabelul urmator:

Tabel 3 – Numarul de someri cu varsta pana in 29 de ani in judetele in care se implementeaza proiectul

Masurile de ocupare in aceste judete someri a fost:

Tabel 4 – Masuri de stimulare a fortei de munca in judetele in care se implementeaza proiectul in luna decembrie 2021

Asa cum se observa in tabelul de mai sus numarul persoanelor care au urmat cu curs de formare profesionala este mic comparative cu numarul de personae inregistrate in luna decembrie la AJOFM-urile din judetele din sudul tarii.
In ceea ce priveste “Acordarea de subventii angajatorilor care incadreaza in munca tineri NEETs” se observa ca este foarte mic in comparative cu numarul de someri cu varsta pana in 29 de ani care esteasa cum este trecut in Tabelul 3.
In judetele Dolj si Galati au fost inregistrati, in fiecare judet, la AJOFM peste 2000 de tineri cu varsta pana in 29 de ani (categoria NEETs) iar la capitolul subventii acordate angajatorilor care angajeaza persoane din aceasta categorie este mult sub nevoia existent.

In ceea ce priveste “Servicii de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri” au fost acordate doar 5 astfel de subventii in judetul Tulcea in luna decembrie 2021.

Masurile propuse in cadrul acestui proiect vin in sprijinul tinerilor NEETs oferindu-le posibilitate de a participa la cursuri si apoi sa se angajeze cat sa isi si deschida o afacere.

Bibliografie
https://data.gov.ro/dataset/rezultatele-aplicarii-masurilor-de-stimulare-a-fortei-de-munca-dcembrie-2021

https://www.anofm.ro/index.html?agentie=&categ=5&subcateg=1

https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/19141/ANALIZA_PO_2021_press.pdf

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României