Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

“Aproape trei sferturi (73%) dintre companii sunt ingrijorate de modul in care deficitul de forta de munca si de competente le va influenta strategia de business in urmatoarele 12 luni, o pondere usor mai mare decat a celor preocupate de evolutia pandemiei, de exemplu de aparitia unor noi variante de COVID-19 (70%)” potrivit celui mai recent studiu CEO Survey, realizat de Deloitte si Fortune.

Una din solutiile pentru ocuparea locurilor de munca disponibile pe piata muncii este includerea pe piata muncii a persoanelor care in acest moment sunt in somaj sau care nu au un nivel de pregatire profesionala care sa ii permita ocuparea unui loc de munca.
Mai jos vom face o scurta analiza a somajului in judetele din regiunea Sud Est a numarului de personae inscrise la Agentiile Judetene ale Ocuparii Fortei de Munca avand in vedere varsta si nivelul lor de educatie.

Agentia Nationala a Ocuparii Fortei de Munca calculează si face publici indicatorii statistici privind somajul inregistrat, conform prevederilor legale. Numar somerilor inregistrati reprezinta atat somerii indemnizati (someri beneficiari de indemnizatie cu experienta in munca si someri beneficiari de indemnizatie de somaj fara experiență in munca/ absolventi de invatamant), cat si somerii neindemnizati (fara a beneficia de indemnizatie de somaj) si se caluleaza pe baza datelor din documentele primare si evidentelor din baza de date a agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.

La nivelul lunii martie 2021 numarul somerilor din regiunea Sud Est pe categorii de varsta a fost:

Numarul total de someri din Romania la nivelul lunii martie a fost de 280154 iar in regiunea Sud Est numarul de someri a fost de 44280 care reprezinta un procent de aproape 16% ceea ce indica o rata ridicata a somajului in regiune.

Rata somajului pe fiecare judet din regiune este:

Rata medie a somajului la nivelul celor sase judete din regiunea Sud Est a depasit La nivelul intregii Romanii rata somajului la nivelul lunii martie a fost de 3.33 iar rata somajului la nivelul lunii martie a fost de 3.33 la nivelul intregii tari.

In ceea ce priveste numarul de someri cu varsta pana in 29 de ani ponderea acestora in numarul total de someri pe judet este de aproximativ 15% asa cum se observa si mai jos:

Dupa nivelul de studii rata somajului arata in felul urmator in regiunea Sud-Est:

Ca o concluzie la cele prezentate mai sus putem spune ca situatia tinerilor NEETs din judetele Vrancea, Tulcea si Braila ar necesita o interventie cat mai rapida avand in vedere ponderea tinerilor pana in 29 de ani in randul somerilor din judet. Din punct de vedere al nivelului de studii in judetele Buzau, Constanta si Galati este necesara o interventie prompta pentru somerii cu studii primare si gimnazile.

Bibliografie

https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/about-deloitte/articles/studiu-deloitte-fortune-companiile-sunt-mai-ingrijorate-de-deficitul-de-forta-de-munca-decat-de-pandemie-in-urmatorul-an.html

https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/statistici/date-statistice?id=6237:statistici-somaj-2021&catid=29:domenii

https://data.gov.ro/dataset/somajul-inregistrat-martie-2021/resource/63994b27-479b-45e3-a2e6-1c51ee01c81e

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României