Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Regiunea Sud-Muntenia este compusă din următoarele sapte judeţe: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova și Teleorman. Conform rezultatelor ultimului Recensământ al Populației, regiunea Sud-Muntenia are o populaţie de 3.1 milioane locuitori. La 01.01.2020, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 1 109 000 persoane, reprezentând 62% din resursele de muncă ale regiunii.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în agricultură, silvicultură și pescuit reprezintă 28% în timp ce în servicii este predominantă (40%) și 32% în industrie și construcţii.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2021 a fost de 4%, fiind înregistraţi 44 000 şomeri.
https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=9461&acro=lmi&lang=ro&countryId=RO®ionId=RO3&nuts2Code=RO31&nuts3Code=null®ionName=Sud
Una din solutiile pentru ocuparea locurilor de munca disponibile pe piata muncii este insertia pe piata muncii/ activarea persoanelor care in acest moment sunt in somaj sau ai iesit din somaj sau care nu au un nivel de pregatire profesionala care sa ii permita ocuparea unui loc de munca.
Mai jos vom face o scurta analiza a somajului in judetele din regiunea Sud Muntenia a numarului de persoane inscrise la Agentiile Judetene ale Ocuparii Fortei de Munca avand in vedere varsta si nivelul lor de educatie.
Agentia Nationala a Ocuparii Fortei de Munca calculează si face publici indicatorii statistici privind somajul inregistrat, conform prevederilor legale. Numar somerilor inregistrati reprezinta atat somerii indemnizati (someri beneficiari de indemnizatie cu experienta in munca si someri beneficiari de indemnizatie de somaj fara experiență in munca/ absolventi de invatamant), cat si somerii neindemnizati (fara a beneficia de indemnizatie de somaj) si se caluleaza pe baza datelor din documentele primare si evidentelor din baza de date a agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.
La nivelul lunii martie 2021 numarul somerilor din regiunea Sud Muntenia pe categorii de varsta a fost:
Numarul total de someri din Romania la nivelul lunii martie a fost de 280 154 persoane iar rata somajului a fost de 3,33%. In regiunea Sud Muntenia numarul de someri a fost de 43 883 cu o rata a somajului medie in regiune de aproximativ 3.98%. Ponderea numarului de someri din regiunea Sud Muntenia din numarul total de someri din Romania este de 15% ceea ce indica o rata crescuta a somajului in aceasta regiune.
Rata somajului pe fiecare judet din regiune este:
Rata medie a somajului la nivelul celor sapte judete din regiunea Sud Muntenia a depasit somajul din
Romania.
In ceea ce priveste numarul de someri cu varsta pana in 29 de ani ponderea acestora in numarul total de someri pe judet este de aproximativ 14.75 % asa cum se observa si mai jos:
Dupa nivelul de studii rata somajului arata in felul urmator in regiunea Sud-Muntenia:
Ca o concluzie la cele prezentate mai sus putem spune ca situatia tinerilor NEETs din judetele Dambovita, Giurgiu, Prahova si Teleorman ar necesita o interventie cat mai rapida avand in vedere ponderea tinerilor pana in 29 de ani in randul somerilor din judet. Din punct de vedere al nivelului de studii in judetele Teleorman, Arges si Dambovita este necesara o interventie prompta pentru somerii cu studii primare si gimnazile.
Bibliografie
https://www.adrmuntenia.ro/piata-muncii-la-nivelul-regiunii-sud–muntenia/static/1435
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României