Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Există o serie de cauze ale șomajului, care pot fi legate de factori economici, sociali și demografici. Iată câteva dintre cele mai comune cauze ale șomajului:

 • Scăderea cererii de forță de muncă: Dacă cererea de forță de muncă scade, atunci numărul de locuri de muncă disponibile se va reduce, ceea ce poate duce la creșterea șomajului.
 • Recesiunea economică: În perioadele de recesiune economică, companiile pot reduce cheltuielile și pot disponibiliza angajați pentru a reduce costurile, ceea ce poate duce la creșterea șomajului.
 • Automatizarea și robotizarea: Utilizarea tehnologiei avansate, cum ar fi automatizarea și robotizarea, poate duce la reducerea numărului de locuri de muncă disponibile pentru lucrătorii umani, ceea ce poate duce la creșterea șomajului.
 • Globalizarea: Companiile pot muta producția în țări cu costuri mai scăzute ale forței de muncă sau pot externaliza anumite funcții, ceea ce poate duce la pierderea locurilor de muncă în țările cu costuri mai ridicate ale forței de muncă.
 • Lipsa de calificare: Persoanele care nu au calificările necesare pentru a obține anumite locuri de muncă pot avea dificultăți în a găsi un loc de muncă, ceea ce poate duce la șomaj.
 • Schimbările demografice: Schimbările demografice, cum ar fi îmbătrânirea populației sau creșterea numărului de studenți care urmează cursuri universitare, pot duce la modificări în piața forței de muncă și la creșterea șomajului.

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele posibile ale șomajului. Este important să înțelegem aceste cauze pentru a putea găsi soluții eficiente pentru reducerea șomajului și pentru a ajuta oamenii să găsească un loc de muncă potrivit pentru ei.

Reintegrarea somerilor în piața muncii poate fi o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. Există o serie de strategii și programe care pot fi implementate pentru a ajuta somerii să-și găsească un loc de muncă potrivit pentru ei. Iată câteva exemple de astfel de strategii și programe:

 • Programe de formare profesională: Oferta de programe de formare profesională poate ajuta somerii să dobândească abilitățile necesare pentru a obține un loc de muncă potrivit pentru ei și pentru a-și îmbunătăți șansele de a fi angajați.
 • Programe de orientare și consiliere: Astfel de programe pot ajuta somerii să identifice domeniile care se potrivesc cel mai bine cu abilitățile și interesele lor și să-și dezvolte un plan de carieră.
 • Stimulente financiare pentru angajatori: Oferta de stimulente financiare pentru angajatori care angajează someri poate crește șansele de a fi angajat.
 • Program de internship: Prin intermediul programelor de internship, somerii pot obține experiență de muncă și contacte importante în industria în care doresc să lucreze.
 • Program de mentorat: Prin intermediul programelor de mentorat, somerii pot fi ghidați și încurajați de către mentori care lucrează deja în domeniul lor de interes.
 • Rețele de sprijin: Rețelele de sprijin pentru someri, cum ar fi grupurile de susținere sau forumurile online, pot oferi suport emoțional și social pentru someri în timpul procesului de căutare a unui loc de muncă.

Reintegrarea somerilor în piața muncii poate fi o provocare, dar există o serie de strategii și programe care pot ajuta somerii să găsească un loc de muncă potrivit pentru ei. Este important să se ofere somerilor resurse și suport adecvat pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele de carieră și să se reintegreze în forța de muncă.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României