Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Piata muncii din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, se confrunta cu lipsa de persoane calificate care sa ocupe locurile de munca vacante existente.

In contextul dezvoltarii rapide a tehnologiei si includerea ei in procese industriale este absolut necesara adaptarea fortei de munca la schimbarile de pe piata muncii. Una din posibilitatile pe care le au persoanele active pe piata muncii, entru a se adapta la aceste schimbari, este urmarea unui curs de formare profesionala.

In imaginea de mai jos este rapa participarii la cursuri online de formare, la nivelul anului 2021, adresate persoanrelor cu varsta intre 16 si 74 de ani:

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/edn-20220124-1

Potrivit datelor Eurosta, in anul 2021, 27% dintre persoanele din UE cu varsta cuprinsa intre 16 şi 74 de ani au urmat un curs online/ au utilizat material de studiu online. Acest procent este in crestestere cu 4% comparativ cu anul 2020.

In fruntea acestui clasament sunt: Irlanda (46%), Finlanda45%, Suedia 45%, şi Olanda (44%). La polul opusse afla au fost România (10%), Bulgaria (12%) și Croația (18%).

Potrivit aceleiasi surse, la nivelul Uniunii Europene , tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani au urmat, intr-un numar mai mare, cursuri online decat populatia cu varste mai mari.

In anul 2021, 39% dintre tineri cu varsta intre 16 si 24 de ani au declarat ca au urmat un curs online si 49% au folosit materiale de invatare online. Pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani un procent de 23% au urmat un curs online si 27% au folosit materiale de invatare online. In randul adultilor cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani, procentele au fost si mai scazute, 20% au urmat un curs online si 23% au consultat materiale  de invatare online.

Tendinta descrescatoare continua pe măsura ce varsta creste, atingand cel mai scazut punct in randul persoanelor cu varste intre 65 si 74 de ani, unde 3% au urmat un curs online si 4% au folosit materiale de invatare online.

Pe piata muncii din Romania situatia este cu atat mai dificila cu cat dorinta tinerilor de a urma un curs de formare profesionala este foarte scazuta. Astfel, conform datelor Eurostat, in Romania, la nivelul anului 2019, numai 3,4% dintre şomeri au urmat forme de pregătire profesională, un nivel similar cu cel din Ungaria (3,4%), dar cu mult sub cel din Polonia (8,2%).  Media la nivelul intregii Uniuni Europene este de 14,8%.

Rezultatele unui barometru de opinie in randul investitorilor, realizat de Frames și Asociația Constructorilor de Automobile din România, la prima jumatate a anului 2022 indica faptul ca 72% dintre manageri gasesc cu greu angajati specializati in industrie:

Sursa: https://framesmedia.ro/

In acelasi documente se precizeaza ca „In aceste conditii, 7 din 10 manageri de companii spun ca este dificil sa gaseasca angajati specializati in piata fortei de munca, in timp ce aproape 60% dintre ei spun ca reusesc sa gaseasca specialisti abia după 6-9 luni de la postarea anuntului de recrutare”, asa cum apare in rezultatele barometru de opinie in randul investitorilor, realizat de Frames si Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).

In plus, intrebati de ce cred ca se va intampla pe piata fortei de munca din Romania, 9% dintre cei peste 260 de manageri chestionati in cadrul barometrului de opinie, estimează ca 2023 va fi anul in care sa isi pastreze angajatii calificati va fi o adevarata provocare, in contextul problemelor din economie.

Majoritatea respondentilor au afirmat ca vor incerca sa isi fidelizeze angajatii, insa estimeaza ca acestia isi vor creste eforturile pentru  gasirea unui loc de munca mai sigur si mai bine platit, in contextul in care inflatia va afecta puternic nivelul salariilor. Avand in vedere acest context, 73% dintre respondenti se tem ca nu vor gasi angajati experimentati in 2023.

Bibliografie

https://www.agendaconstructiilor.ro/files/piata-muncii-resurse-umane/frames-criza-de-pe-piata-muncii-se-amplifica-mai-ales-in-it-si-constructii.html

https://www.capital.ro/piata-fortei-de-munca-criza-se-amplifica-razboiul-pentru-angajati-experimentati-se-incinge.html

https://economedia.ro/barometru-tendintele-piete-muncii-pentru-2023-lipsa-acuta-de-specialisti-va-continua-iar-salariile-vor-creste-cu-pana-la-15-care-vor-fi-cele-mai-cautate-locuri-de-munca-in-2023.html#.Y1_BSv1Bw2w

https://www.pesnetwork.eu/ro/2022/08/30/european-labour-market-barometer-22/

https://www.pesnetwork.eu/ro/2022/02/02/european-labour-market-barometer-15/

https://ziare.com/angajari-romania/locuri-de-munca-romania-migratie-piata-muncii-1769053

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României