Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Cand o persoana ajunge sa intre pe piata muncii are mai multe obtiuni privind viitorul sau profesional. In mod obisnuit cauta un loc de munca unde sa se angajeze si unde sa aiba un venit constant si care sa ii ofere posibilitatea de a evolua in timp din punct de vedere profesional.
O alta posibilitate despre care se vorbeste tot mai mult, ca o alternativa la angajare, este deschiderea propriei afaceri si dezvoltarea acesteia in timp.
Intrebarea pe care si-o pun cei care se afla la inceput de drum, in domeniul antreprenoriatului, este daca este potriviti pentru o deschide si dezvolta o afacere.
Unele caracteristici individuale pot fi factori care sa stimuleze antreprenoriatul cum ar fi: puterea de a lua decizii, asumarea raspunderii pentru propriile actiuni, adaptabilitatea la noi situatii sau să înveţi în mod continuu depre domenii conexe afacerii pe care o doresti.
Inafara abilitatilor enumerate mai sus, care sunt caracteristici personale, mai sunt si factorii externi care te influienteaza: mediul in care traiesti, informatii privind antreprenoriatul si exemplele de bune practici privind dezvoltarea unei afaceri.
Educatia antreprenoriala este primul pas pe care un tanar il poate face pentru a stii cum sa deschida o afacere si cum sa o conduca astfel incat sa aiba succes pe termen lung in activitatea pe care doreste sa o dezvolte.
Antreprenorii cu experienta care au succes in bussinesul lor spun ca un bun atreprenor ar trebui sa stie ca:
- Orice lucru bun in afacerea ta vine cu efort. Nimic nu se intampla daca nu muncesti pentru ideea ta.
- Trebuie sa fii pregatit sa muncesti, sa esuiezi, sa analizezi ce ai gresit, sa imbunatatesti si apoi sa ai succes. Nu renunta niciodata!
- Poti face ca lucrurile sa se intample, nu astepta ca lucrurile sa se intample.
- Ii de preferat sa inveti din succes dar si o poti invata si din esec.
- Trebuie sa iti pui in valoare calitatile si sa te concentrezi pe ceea ce stii si iti place sa faci
- Actioneaza in orice situatie ca sa ai succes!
Avand in vedere ceea ce am scris pana acum putem spune ca tinerii care doresc sa isi deschida o afacere au cele mai multe atuuri in acest moment pentru a avea succes ca antreprenori.
Am sa enumar mai jos motivele pentru care tinerii au sanse mai mari de succes atunci cand isi deschid o afacere:
- Tinerii au o mai mare disponibilitate de a invata si au o mare putere de creativitate. Disponibilitatea de a invata si de a acumula noi cunostinte este un atuu al tinerilor care acum este facilitat acum si de accesul la informatiile din mediul online. Mediul online permite contactarea si mentinerea legaturii cu persoane care sunt interesati de acelasi domeniu si care iti pot oferi informatii valide. Creativitatea este starns legata de acumularea de noi informatii si de corelarea acestora intrun mod care sa te ajute sa dezvolti un bussines.
- Tinerii au mult timp si energie de investit. Orice nou bussines inseamna multa munca si energie investita in dezvoltarea acestuia. Aceasta inseamna ca daca iti doresti sa ai succes va trebui sa muncesti atatea ore cat este necesar, fara a tine cont de program, ca sa ai rezultatul scontat. Puterea de munca si energia investite pentru succesul firmei sunt un atuu pentru tinerii investitori.
- Cercul oamenilor care sustin un tanar antreprenor este mai mare. Accesul la informatie si contactul cu o multitudine de persoane, facilitat de mediul online, care lucreaza in acelasi domeniu creste cercul persoanelor care te pot ajuta in dezvoltarea afacerii.
- Tinerii sunt la curent cu tendintele si cu noutatile de pe piata. Mediul online ofera posibilitati multiple in ceea ce priveste informarea si informarea privind noi produse si trenduri aparute pe piata din intreaga lume.
- Tinerii stiu cat de importanta este promovarea online. Tinerii sunt la curent cu noile tendinte din mediul online si modul in care sunt promovate produsele aici. Le este usor sa inteleaga mecanismul de promovare online si il pot adapta la tipul lor de afacere.
- Tinerii sunt optimisti si increzatori. Persoanele tinere nu au acumulat inca atat de multe experiente negative si sunt mai increzator in rezolvarea problemelor care apar in mod inerent in dezvoltarea afacerii.
- Exista posibilitatea accesarii de fonduri nerambursabile. In mod obisnuit ca sa iti finantezi dezvoltarea unei afaceri apelezi la la banca ceea ce presupune anumite ricuri privind rambursarea ratelor. La ora actuala exista mai multe programe pentru tinerii antreprenori care ofera fonduri nerambursabile pentru deschiderea si dezvoltarea enie afaceri ceea ce ofera un atuu si siguranta pentru acestia.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României