Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Antreprenoriatul este o opţiune viabilă de a câştiga bani, de a face ceea ce ȋti doreşti şi să ai libertatea de a lua propriile decizii ȋn ceea ce priveste dezvoltarea afacerii personale.
Nu se poate spune că oamenii se nasc cu un „al şasele simţ” al antreprenorialtului dar cu siguranţă este un domeniu despre care se poate ȋnvăţa şi care poate fi dezvoltat continuu.
Probabil cele mai importante calităţi ale unui viitor antreprenor este să aibă curaj să ȋnceapă propria afacere şi să vadă oportunităţi de afaceri ȋn jurul său.
Lipsa de curaj opreşte pe oricine să ia decizii corecte atât pe plan profesional cât şi personal. Probabil că tinerii care se hotărăsc să ȋşi deschidă o afacere au o doză mai mare de curaj şi putere de a trece mai uşor peste eşecuri, ceea ce este un atuu important pentru dezvoltarea ulterioară a business-urilor. Curajul este totdeauna ȋnsoţit de entuziasm şi de dorinţa de a obţine rezultatul final cel mai potrivit pentru afacere. Tinerii antreprenori au o mai mare capacitate de a „vedea” partea bună a lucrurilor şi să investească muncă şi timp pentru dezvoltarea afacerii lor.
Încrederea ȋn sine şi cunoştinţele despre domeniul ȋn care acţionează firma sunt foarte importante pentru un tânăr antreprenor deoarece sunt ingredientele unui bun leadership care ştie să ȋşi construiască o echipă şi să o ţină alături de el pe termn lung. Fiecare realizare a tânărului antreprenor ȋi va creşte ȋncrederea ȋn sine, ȋn şansa lui de a ȋşi atinge obiectivele şi va depăşi mai uşor eşecurile care apar inevitabil.
Observarea oportunităţilor care apar ȋn jurul său, stabilirea de obiective pentru a fructifica noua idee şi perseverenţa de a urma planul stabilit sunt foarte importante pentru un tânăr antreprenor care ȋşi dezvoltă propria afacere. Tinerii au avantajul de a „vedea” mai uşor oportunităţi de dezvoltare a unei idei de afaceri având la ȋndemână surse de informare online care ȋi ajută să ȋsi creeza un networking ȋn domeniul vizat mai uşor decât ȋn trecut, atunci când când afacerile se făceau cu precădere doar faţă ȋn faţă. Poate aspectul la care ar trebui tinerii antreprenori să fie atenţi este păstrarea focusului pentru realizarea unei idei de afaceri. Consecvenţa şi păstrarea entuziasmului pentru realizarea obiectivelor sunt o modalitate de a nu renunţa la idei de afaceri care nu dau rezultate „peste noapte” dar care pe termen mediu şi lung pot fi fezabile.
O alta sursă atât de informaţii dar , uneori şi de capital, este ca tânărul antreprenor să gasească un business angel care ȋl poate sprijini ȋn dezvoltarea afacerii.
Un business angel este o persoană privată, adesea cu o valoare netă mare și, de obicei, cu experiență în afaceri, care investește direct o parte din activele lor în afaceri private noi și în creștere. Business angels pot investi individual sau ca parte a unui sindicat în care un business angel preia de obicei rolul principal.
Pe lângă capital, business angels oferă antreprenorului experiență în managementul afacerilor, abilități și contacte. Business angels cu experiență știu, de asemenea, că ar putea fi nevoiți să aștepte o rentabilitate a investiției lor. Prin urmare, ele pot fi o sursă bună de capital „inteligent și răbdător”.
Business angels joacă un rol important în economie. În multe țări, acestea constituie a doua cea mai mare sursă de finanțare externă în noile întreprinderi, după familie și prieteni. Aceștia sunt din ce în ce mai importanți ca furnizori de capital de risc și contribuitori la creșterea economică și la progresele tehnologice.
Instrumentele de promovare a investițiilor business angel sunt responsabilitatea țărilor UE. Acestea ar trebui să creeze stimulente pentru persoanele private care doresc să investească în întreprinderi. Aceasta ar trebui să includă utilizarea fondurilor publice pentru co-investiții cu business angels.
Comisia Europeană încurajează țările UE să învețe din bunele practici prin sprijinirea investițiilor business angel, în special peste granițe, și prin cooperarea cu fonduri de capital de risc. Comisia sprijină, de asemenea, bunele practici în domeniul pregătirii pentru investiții.
Atât la nivelul fiecărui stat din Europa cât şi la nivelul ȋntregii UE există programe dedicate tinerilor antreprenori care doresc să ȋşi deschida un business şi care nu dispun de fondurile necesare acestui demers dar au o idee de afaceri.
Mai jos voi enumera câteva programe care sunt deschise ȋn România sau care se vor deschide anul acesta şi prin care se finanţează fie crearea de noi ȋntreprinderi fie dezvoltarea firmelor aflate la ȋnceput de drum:
- Innotech Student – care ofera granturi studenţilor cu o valoare ȋntre 000 – 100.000 Euro/ startup. Pentru a primi această finanţare studenţii trebuie să participe la un curs de formare antreprenoriala, sa ȋşi facă un plan de afaceri şi să participe la concursul de planuri de afaceri organizat de organizatori. Acest tip de granturi nu cere parte de cofinanţare din partea tinerilor antreprenori.
- Start-Up Nation 2022 – care se va deschide in luna mai 2022 se adresează şi tinerilor care doresc să ȋşi deschida o firmă. Ediţia de anul acesta introduce noutatea de a introduce aport propriu de până la 15% din valoarea proiectului.
- Programul Operaţional Capita Uman – OS 2.2 Îmbunătăţirea nivelului de competenţe, inclusiv prin evaluarea și certificarea competențelor dobândite în sistem non-formal și informal al tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile eligibile. În cadrul acestui program se finanţează măsuri de ocupare, incluiv de auto-ocupare, care să ajute tinerii şomeri cu vârsta ȋntre 16-29 care nu au un loc de muncă şi nici un o calificare care să le permită găsirea unui loc de muncă.
- Programul IMM PROD – finanțări pentru firme de producție. Propune asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbană.
- RURAL INVEST – fermierii își vor putea cumpăra și terenuri agricole. Programul are ca obiectiv asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic.
- GARANT CONSTRUCT- finanțări pentru firme de construcții. Programul vizează asigurarea lichidităților și finanțării investițiilor pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu
- INNOVATION – bani pentru firme care inovează și exportă. Are ca obiectiv sprijinirea realizării invențiilor, susținerii activităților la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă.
Un alt avantaj important al tinerilor, şi al celor care ȋşi deschid o afacere, este deschiderea către a ȋnvăţa lucruri noi despre domeniul lor de interes, despre cum să dezvolţi o afacere de succes dar şi accesul la informaţie nelimitată atât ȋn mediul online cât şi offline ofindu-le acestora un atuu pentru a avea un business de succes.
O alta sursă informare este urmarea unui curs de formare continua/profesională ȋn care poţi ȋntâlni persoane care au aceleaşi preocupări ca şi tânărul antreprenor. Avantajele de a face un curs de formare profesională sunt ȋn primul rând legate de acces la informaţie adusă la zi privind un anumit domeniu, apoi faptul că lectorul de la curs are informaţii care te pot ajuta direct să ȋti dezvolţi afacerea sau măcar ȋţi poate indica unde ai putea găsi informaţii utile pentru businessul tau.
Este uşor să ai o bună idee din care să poţi scoate şi bani dar pentru a o pune ȋn practică ȋi nevoie de perseverintă şi muncă constantă pe termen lung. „Oportunitatea e pierdută de majoritatea oamenilor pentru că e imbrăcată în salopetă și arată ca munca” (Albert Eistein) este cea mai bună ilustrarea a ceea ce ȋnseamnă să fii antreprenor de succes.
Bibliografie
https://ec.europa.eu/growth/access-finance/policy-areas/business-angels_ro
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României