
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului


Deficitul de forță de muncă influențează creșterea inflației și scăderea veniturilor. Și acest lucru este tot mai vizibil în ultima perioadă. Inflația a ajuns în luna august la 15%, în condițiile în care în zona euro aceasta era de 8,6% în luna iunie. Toate aceste creșteri din piața financiară se resimt deja în bugetul fiecărei familii. Inflația în creștere provoacă deja scăderea salariilor nete, iar analiștii financiari spun că efectele vor fi și mai evidente.
Cu toate că oferta de locuri de muncă crește, angajatorii resimt lipsa forței de muncă și a specialiștilor care să ocupe aceste posturi.
Principalele industrii în care se resimte deficitul de personal se regăsesc:
- Industria ospitalității
- IT – oferta de locuri de muncă este semnificativ mai mare decât cererea
- Sectorul tehnic – se identifică un deficit pe rolurile de ingineri cu experiență
- Construcții
- Transporturi
În scopul atenuării impactului factorilor adverși asupra pieței muncii, companiile din România cu capital autohton sau străin ar trebui să susțină, în interesul comun al statului român și al mediului privat, promovarea de politici publice, inclusiv prin acorduri de parteneriat public-privat la nivel central și al autorităților locale, care să stopeze tendințele de adâncire a deficitelor cantitative și calitative de forță de muncă, să refacă echilibrele între oferta și cererea de muncă atât din punctul de vedere al structurii profesionale, cât și în profil teritorial.
Economia are mare nevoie de meseriași în toate sectoarele mai ales că mulți pleacă în străinătate. Cei mai mulți lucrează acolo în agricultură, construcții și transporturi, domenii unde salariile sunt de două poate de trei ori mai mari decât la noi.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României