Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Educație civică însumează cunoștințe, practici, deprinderi și priceperi caracteristice mai multor științe, precum psihologia, economia, sociologia, dreptul, politologia, și este bine-venită pentru realizarea relațiilor de comunicare în familie și în societate, pentru sănătate, pentru carieră etc . Aceasta reprezinta – “Constituirea unei persone libere si autonome care sa isi cunoasca si sa-si apere drepturile, sa isi asume responsabilitati in societate”.

Implicarea civică presupune atât servirea scopurilor comunității, cât și revoltarea împotriva injustiției, a imoralității. Este de datoria tuturor cetățenilor, cât și a fiecărui individ în parte, să se ridice împotriva acestor probleme care, ignorate, ajung să dezbine comunitatea. Cand vorbim despre implicare civică ne referim la orice tip de acțiune care aduce avantaje și ajută comunitatea. Este vorba de acea conduită care are ca obiectiv bunăstarea cetăţenească.

Implicarea civică a tinerilor și impactul real pe care îl are aceasta pentru comunitate este uneori neglijat și nevalorizat în societate. Dacă urmărim ultimele studii sociologice efectuate de instituţii de marketing-sondaje sau de ONG-uri angrenate în activităţi de tineret, observăm o slabă interacţiune a tinerilor cu instituţiile statului. Deşi înţeleg rolul şi necesitatea cadrului instituţional, tinerii îşi autoevaluează încrederea în instituţiile statului ca fiind la un nivel minim, punctând experienţe negative în interacţiunea cu reprezentanţi ai poliţiei, ai sistemului de sănătate sau ai autorităţilor locale, iar încrederea în principalele instituţii politice (partide, Parlament, Guvern) lipseşte în totalitate.

Cu toate acestea o mare parte a tinerilor (în mediul urban aproximativ 20%) sunt membrii unor ONG-uri, iar un număr mult mai mare sunt implicaţi în activităţi de voluntariat, principalele motivaţii fiind dorinţa de a se întâlni cu alţi tineri, de a se implica în proiecte de care sunt interesaţi şi de multe ori pentru a obţine experienţă într-un anumit domeniu de activitate sau pentru a-şi îmbunătăţi CV-ul.

Pentru a fi acceptați ca parte a unei comunități, trebuie să ne implicăm activ în evoluția ei, să servim scopurile și drepturile fiecărui membru, deoarece într-o comunitate oamenii se bazează pe ajutor și le oferă ajutor celorlalți. 

INSTRUMENTE DE IMPLICARE CIVICA

Schimbarea lucrurilor în comunitate se poate face prin intermediul unor instrumente specifice, pe care noi, ca cetățeni, le avem la dispoziție, ca de exemplu:

  • Dialogul scris cu autoritatile – ex. scrierea de petitii catre autoritati

  • Accesul la informatii de interes public

  • Sesizarea autoritatilor publice cu rol de monitorizare si control – ex. garda de mediu, Directia de Sanatate Publica

  • Contenciosul-administrativ – acea institutie juridica care apara cetateanul de stat – ex. tribunal, Curtea de apel

Implicarea civică reprezintă un drept, dar și o responsabilitate a cetățenilor care trăiesc în cadrul unei comunități și care beneficiază de tot ceea ce presupune acest lucru: educație, servicii de sănătate, infrastructură, locuință, servicii sociale etc.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României