Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Orice firmă are nevoie de surse de finanţare ȋncepând de la deschiderea firmei până la momentul când se face un plan de dezvoltare, care presupune retehnologizare sau o extindere a activităţii actuale a afacerii.
Prima sursă de finanţare este din resurse proprii ale pviitorului antreprenor sau de care dispune firma deja existentă. În acest caz dispui de o sumă pe care să o investeşti ȋn demararea sau dezvoltarea afacerii.
Sunt sursele de finanțare prin care poți obține aportul de capital necesare dezvoltării afacerii tale, fără a te îndatora sunt: fonduri proprii (economii), familie și prieteni, businesss angel/ investitori sau fonduri nerabursabile. De ulttima sursă de finanţare vom discuta separat.
Este important ca antreprenorul să aibă un plan de dezvoltare al firmei, un plan de afaceri ȋn care să detalieze cât mai bine ce acţiuni doreşte să facă şi ce cheltuială presupune această actiune. Avantajul acestei surse de finanţare este că dispui de ea oricând şȋ poţi face orice investiţie doreşti. Dezavantajul este că tot riscul este al antreprenorului.
O a doua sursa de finanţare este să ȋmprumuţi bani de la bancă şi să ii in vesteşti ȋn propria afacere. Şi ȋn acest caz se va cere un plan de afaceri ȋn care să detaliezi ce acţiuni vei face pentru dezvoltarea firmei, ce sume de bani ai nevoie şi pentru ce anume (achizitii de echipamente, achiziţii de servicii, etc). Avantajul acestei soluţii este că poţi accesa o sumă mai mare decât estimezi, o linie de credit, şi că ai un feedback al unor specialişti din bancă cu privire la afaceea pe care o ai. Dejavantajul este că poate dura destul de mult timp până ai acces la suma de bani dorită. Sumele ȋmprumutate de la banca trebuie returnate ȋntr-un interval de timp prestabilit.
O a treia posibilitate de finanţare a unei afaceri este accesarea de fonduri nerambursabile din surse naţionale (Start-up Nation) sau europene (POR sau PNRR). Si ȋn acest caz va fi necesar un plan de afaceri ȋn care să detaliezi ce anume doreşti să faci si modul ȋn care se va cheltui bugetul. Pe toată perioada de implementare a proiectului (poate varia de la câteva luni pâna la trei ani) proiectul va fi monitorizat de către o autoritate desemnată şi sumele chetuite trebuie justificate.
La acest moment s-au anunţat finantări prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care se adresează atât firmelor private cât şi autorităţilor publice dar şi a parteneriatelor create pentru a dezvolta acţiuni ȋn interesul comunităţii.
În total, până la finalul lui 2023 se vor lansa 71 de apeluri de proiecte, cu un buget total alocat de 13.788.625.000 euro, din care:
- 4 pe Componenta 1 – Managementul apei;
- 3 pe Componenta 2 – Păduri și protecția biodiversității;
- 5 pe Componenta 3 – Managementul deșeurilor;
- 3 pe Componenta 5 – Valul Renovării;
- 7 pe Componenta 6 – Energie;
- 4 pe Componenta 7 – Transformarea Digitală;
- 13 pe Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare;
- 7 pe Componenta 10 – Fondul Local;
- 5 pe Componenta 11 – Turism si Cultură;
- 6 pe Componenta 12 – Sănătate pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești;
- 4 pe Componenta 13 – Reforme Sociale;
- 5 pe Componenta 15 – Educație.
În acest moment este ȋncă deschis programul de pe componenta 6 – Energie ȋn care se finanţează proiecte făcute de firme care doresc să ȋşi instaleze surse de energie obţinute din surse regenerabile.
Avantajul este că suma integrală sau parte din ea este nerambursabilă şi riscul afacerii este preluat şi de finanţator. Dejavantajul este că aceste surse de finanţare nu sunt permamente, apar la anumite intervale de timp şi necesită o muncă laborioasă pentru obţinerea finantării.
Bibliografie
https://www.adrbi.ro/programe-regionale/por-bi-2021-2027/
https://www.fonduri-structurale.ro/program-operational/23/planul-national-de-redresare-si-rezilienta
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României