Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Gândirea critică este o abilitate extrem de utilă în lumea de business. Un antreprenor trebuie să aibă capacitatea de a gândi analitic, de a filtra informațiile din jur și de a acționa conștient în situații de criză și nu numai.
Spre deosebire de zona emoțională, gândirea critică ne poate ajuta să luăm deciziile optime, decizii care sunt în beneficiul nostru pe termen lung.
Într-un studiu despre educație și gândirea critică din 1941, Edward Glaser definea abilitatea de a gândi critic ca implicând ”trei lucruri: disponibilitatea unui individ de a lua în considerare într-un mod atent problemele și subiectele care se încadrează în domeniul experiențelor proprii, cunoașterea metodelor de cercetare și raționament logic și o abilitate în aplicarea acestor metode. Gândirea critică necesită un efort permanent de a examina orice credință sau presupusă formă de cunoaștere în lumina dovezilor care o susțin și a concluziilor ulterioare spre care tinde”.
Odată ce lansează o afacere, orice antreprenor trebuie să știe cum să analizeze corect o problemă antreprenorială și să nu cadă în capcanele propriei gândiri.
Fie că suntem sau nu antreprenori, toți suntem capabili de gândire rațională. Însă, gândirea umană poate fi influențată de diverși factori externi și poate fi părtinitoare.
Gândirea nepotrivită se poate dovedi a fi costisitoare, atât din punct de vedere al banilor, cât și al calității vieții. Excelența în gândire trebuie, însă, cultivată sistematic.
A gândi critic nu înseamnă ceea ce simțul comun numește a fi cârcotaș, ci se referă la capacitatea de a gândi clar și rațional și de a nu lua decizii pripite. Dată fiind inflația de informații cu care ne confruntăm zi de zi, este cu atât mai important să ne dezvoltăm această capacitate pentru a analiza informațiile primite și a ne putea da seama dacă cei care ni le transmit au intenții ascunse sau sunt părtinitori. Pe lângă faptul că ne permite să ne ferim de manipulare, gândirea critică ne ajută să evităm să ne mai creăm noi înșine false probleme și să ne orientăm către lucrurile cu adevărat importante.
Dezvoltarea gândirii critice face posibilă conștientizarea și asumarea limitelor propriei cunoașteri, ne ajută să luăm deciziile potrivite pentru noi, să nu ne grăbim în formularea concluziilor și să nu ne însușim opiniile altora fără ca înainte să le trecem prin filtrul propriei gândiri.
După cum bine se poate observa, gândirea critică este o unealtă care ne permite să analizăm modul în care gândim și, odată cu aceasta, să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și lumea în care trăim.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României