Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Învățământul profesional și tehnic este o formă de învățământ care oferă studenților pregătirea practică și teoretică necesară pentru a-și dezvolta abilitățile și competențele necesare pentru a avea succes într-un anumit domeniu. În cadrul învățământului profesional și tehnic, studenții sunt pregătiți să lucreze într-o varietate de domenii, inclusiv construcții, mecanică, inginerie, informatică și multe altele.
În ciuda acestui rol, învățământul profesional și tehnic a fost neglijat şi marginalizat în discuţiile cu privire la politicile în educaţie, punând mai mult accentul pe educaţia academică generală şi pe rolul şcolilor în pregătirea studenţilor pentru învăţământul universitar. În timp ce guvernele oferă accesul la educaţia de bază, o mare parte din formarea profesională este asigurată de angajatori.
Există însă câteva argumente bune pentru ca guvernele să se concentreze pe susţinerea programelor profesionale pentru tineri. De multe ori, angajatorii trebuie să efectueze integral programele de formare practică pentru noii angajaţi şi, de multe ori, aceste programe pot fi incomplete, mai ales în ceea ce priveşte abilităţile transferabile.
De asemenea, o investiţie în programele învățământului profesional și tehnic contribuie la acoperirea decalajelor de abilităţi existente pe piaţa muncii. În contextul existenţei unui număr foarte mare de cariere şi opţiuni de educaţie, decizia de a alege un drum este din ce în ce mai dificilă pentru tineri. De aceea, este important să se ofere sprijinul necesar tinerilor pentru a lua aceste decizii, prin programe oficiale de orientare în carieră. Ca în orice formă de învăţământ, elementul cheie al unui program profesional bun este reprezentat de calitatea profesorilor.
Având în vedere îmbătrânirea populaţiei, multe ţări se confruntă cu un deficit al profesorilor şi formatorilor pentru educaţia vocaţională. O altă problemă identificată este şi lipsa experienţei din industrie a profesorilor. Astfel, este important să se identifice mecanismele necesare pentru a încuraja profesorii să participe în programe de dezvoltare, să fie încurajată angajarea profesorilor cu experienţă din industrie, cât şi aranjamente de lucru part-time/flexibile.
Printre avantajele în a alege învățământul profesional și tehnic se numară:
- Abilități practice – Studenții învață abilități practice pe care le pot aplica direct în cariera lor, ceea ce îi face mai atractivi pentru angajatori.
- Angajabilitate – Absolvenții învățământului profesional și tehnic sunt foarte căutați pe piața muncii și au o rată mai mare de angajare decât absolvenții unui program de studii teoretice.
- Costuri mai mici – Învățământul profesional și tehnic este adesea mai ieftin decât învățământul universitar și oferă o cale mai accesibilă pentru studenți de a-și dezvolta abilitățile și competențele necesare pentru o carieră de succes.
- Flexibilitate – Programul de învățământ profesional și tehnic poate fi mai flexibil, cu opțiuni de studiu pe jumătate de normă sau în regim de învățământ la distanță, permițându-le studenților să își continue munca sau alte activități în timp ce își obțin diploma.
Învățământul profesional și tehnic poate fi o opțiune excelentă pentru studenții care doresc să-și dezvolte abilitățile și competențele necesare pentru a avea succes într-un anumit domeniu.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României