Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
La nivelul Uniunii Europene exista o continua preocupare privind inovarea in companii si impactul acesteia asupra dezvoltarii sustenabile in timp a acestora dar si asupra evolutiei intregii economii.
Statisticile europene au stabilit un set de indicatori, care sa masoara gradul de inovare in cadrul companiilor din UE, si care sunt un reper important privind dezvoltarea durabila.
Rezultatele complete ale evaluarii gradului de inovare in statele membre ale Uniunii Europene, la nivelul anului 2018, contine un set larg de indicatori privind activitatile de inovare ale intreprinderilor. Rezultatele acestei evaluari indica faptul ca jumatate (50,3%) dintre intreprinderile din UE, cu cel putin 10 persoane angajate, au raportat activitate de inovare in perioada 2016 – 2018, ceea ce inseamna un procent mai mare, de 49,5%, decât in perioada 2014 – 2016. Tarile care au raportat un indice de peste 60 % de intreprinderi inovatoare sunt: Estonia (73,1%), Cipru (68,2%), Belgia și Germania (ambele 67,8%), Italia (63,2%), Suedia (63,1%), Austria (62,6%), Finlanda (61,9%) și Grecia (60,3%). In schimb, aceasta pondere a fost de aproximativ 30% sau mai putin in România (14,6%), Polonia (23,7%), Ungaria (28,7%) și Bulgaria (30,1%).
Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210115-2
In statisticile Eurostat sunt definiti doi factori: EIS-European Inovation Scor si RIS -Regional Inovation Scor care definesc inovarea in fiecare tara. Fiecare din acestia iau in calcul mai multi indicatori cum ar fi: resursa umana, digitalizarea, finantarea in cercetare dezvoltare, gradul de introducere a produselor inovative in IMM-uri, etc.
Situatia din Romania, la nivelul anului 2022, privind scorul legat de introducerea produselor inovative in IMM-uri este prezentat in figura de mai jos:
Grupurile de performanta se bazeaza pe Indicele Rezumat al Inovatiei, care este un indicator compozit obtinut prin luarea unei medii neponderate a celor 27 de indicatori evaluati anterior. Cele patru categorii de inovare definiti astfel sunt:
- Lideri in inovare: tari in care performanta este cu peste 20% peste media UE.
- Inovatori puternici: tari in care performanta este intre 90% și 120% din media UE.
- Inovatori moderati: tari in care performanta este intre 50% și 90% din media UE.
- Inovatori emergenti: tari in care performanta este sub 50% din media UE.
Asa cum se vede in figura de mai sus Romania este un inovator emergent in ceea ce priveste introducerea produselor inovative in IMM-uri ceea ce insemna ca exista un foarte mare potential de dezvoltare in aceasta directie.
Dintre indicatorii luati in calcul pentru evaluarea inovarii la nivelul Uniunii Europene enumeram cativa: resursele umane, cercetarea, transferul de tehnologii, digitalizarea si introducerea de produse inovative de catre IMM-uri.
In „Carta alba a IMM-urilor din Romania 2021” editia 19 sunt prezentate oportunitati de afaceri accesibile IMM-urilor din Romania in anul 2021:
Sursa: https://cnipmmr.ro/wp-content/uploads/2021/09/Prezentare-FJ.pdf
Primele cinci oportunitati de creare sau dezvoltare a unei companii sunt legate de direct sau indirect de inovare. Asimilarea de noi produse, folosirea de noi tehnologii si digitalizarea sunt trei aspecte care introduc inovarea in cadrul unei companii si presupun ca acestea sa reziste pe piata un timp indelungat.
Obtinerea de fonduri nerambursabile de la nivelul UE sau a Romaniei inseamna, in acelasi timp, si acceptarea conditiilor de catre companie cu privire indicatori legati de dezvoltarea sustenabila care presupune inovare si aliniere la noile tehnologii.
Sursa: https://cnipmmr.ro/wp-content/uploads/2021/09/Prezentare-FJ.pdf
Ca o recomandare generala, adresata atat intreprinderilor mici si mijlocii dar si autoritatilor, este dezvoltarea si asumarea unui plan concret pentru cresterea inovarii in cadrul IMM-urilor si stimularea actiunilor inovative de orice fel ca motor al dezvoltarii sustenabile a economiei.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României