Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Ai depus Curriculum Vitae pentru a ocupa un post. Ai primit invitatia la interviu si ai sustinut proba scrisa si/sau orala.  Ai primit raspunsul pozitiv ca esti castigatorul acelui interviu. Si acum vine momentul in care trebuie sa negociezi salariul.

Salariul reprezinta suma prin care este remunerata munca pe care o prestati la locul de munca. Venitul salarial este partea fixa a castigului in functie de care se calculeaza alte sporuri, indemnizatii sau bonusuri.

Este important de stiut faptul ca indiferent de firma care te, angajatorul are obligatia, conforma legislatiei muncii, sa iti plateasca lunar salariul. Plata se poate face o data pe luna sau in doua etape ca avans si lichidare. Data de plata a salariului si data la care se fca  platile sunt precizate in contractul individual de munca/ contractul colectiv de munca/regulamentul intern.

Daca la discutia de angajare se negociaza salariul brut trebuie sa stiti ce taxe includ acesta si ce suma o sa aveti in mana la final. Tebuie sa stiti ca salariul brut cuprinde: salariul net, contributia la pensii (CAS), contributia la sanatate (CASS), contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) și impozitul pe venit în cotă de 10%.

Angajatorul plateste salariul net si CAM iar angajatul taxelor sunt platite de angajat.

In ceea ce priveste contributia asiguratorie pentru muncă, potrivit Codului Fiscal, veniturile merg spre:

  • 15% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
  • 20% la Bugetul asigurarilor pentru somaj;
  • 5% la Sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
  • 40% la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
  • 20% la bugetul de stat intr-un cont distinct.

Precizam faptul ca de la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv in firmele private din Romania. Salariul minim brut in Romania este de 2.550 lei lunar, potrivit Hotararii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Cresterea a fost de 10,9% fata de nivelul din anul 2021.

La un salariu minim brut de 2.550 de lei, angajatul primeste un salariu net de 1.524 de lei, iar firma plateste un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

Mai jos este facut calculul pentru un salariu brut de 5000 lei la nivelul anului 2022:

Sursa: http://www.calculator-salarii.ro/5000-brut-calcul-salariu-net/

La un salariu brut de 5000 de lei se plateste 1250 lei CAS, 500 lei CASS, 325 lei impozit pe venit si 113 lei CAM. Salariul net in acest caz este de 2925 lei.

Angajatorul cheltuieste 5113 lei (salariu complet) pentru un salariu de 5000 lei brut si plateste taxe catre stat in valoare de 2188 lei.

In Codul Muncii sunt facute urmatoarele precizari privind retinerile salariale:

  • Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi lunar jumatate din salariul net.
  • Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului pot fi efectuate doar daca datoria salariatului este scadenta, exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Valoarea salariul brut, cat si a celui net obtinut de un angajat este o informatie confidentiala in Romania, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru a asigura confidentialitatea, asa cum apare in Codul Muncii.

Pastrarea confidentialitatii in ce priveste salariile este dorita de catre companii pentru a pastra un climat lucrativ in cadrul organizatie, pentru a evita tensiuni intre angajati care poate duce la demotivare.

Este bine ca la negocierea salariului sa cunosti care este nivelul salarial pentru domeniul in care doresti sa lucrezi avand in vedere educatia, experienta si competentele pe care le aveti trecute in CV.

Este bine ca atunci cand mergi la un interviu de angajare sa stii destul de execat ce salariu iti doresti, ca recrutorul sa nu te puna in incurcatura. Este indicat ca suma solicitata sa fie apropiata de valoarea salariului oferit in piata in domeniul in care vrei sa te angajezi, dar si cu experienta trecuta in CV. La interviu se poate cere un salariu peste medie pentru a ramane loc si pentru negociere.

De asemenea, înainte de negociere pregateste argumente care sa sustina solicitarea unui salariu mai mare deoarece este important ca angajatorul sa stie de ce meriti un salariu mai mare. Incearca sa puii valoare experienta si abilitatile care se potrivesc jobului pentru care candidezi.

In cazul in care salariul pe care il ofera firma nu este negociabil, atunci se poat solicita si negocia bonusuri sau alte beneficii.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României