Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Networking-ul este suma contactelor între persoane care au interese comune legate de activitatea lor profesională sau imediat colaterale acesteia. Mai simplu spus, este rețeaua socială ce are drept obiectiv comun profesia sau activitatea desfășurată de o persoană. Networking-ul este considerat a fi „capital social” și reprezintă mai mult decât relațiile amicale de pe platformele de socializare.

Networking-ul profesional oferă termene de comparație și reprezintă o modalitate de evaluare a activității, aduce oportunități de afaceri, inclusiv prin găsirea unui loc de munca, și poate îmbunătăți statutul profesional. În plus, rețeaua are capacitatea de a se extinde și de a genera noi conexiuni.

Interesant și important de punctat este faptul că fiecare dintre noi, în mod conștient sau nu, suntem parte într-o rețea. Colegii, amicii care au aceleași profesii, familia, dar și profesorii, colaboratorii, partenerii de afaceri, sunt toți parte din rețeaua personală și profesională. Uneori, cele două – rețeaua personală și cea profesională – se suprapun, se includ una în alta sau se pot dezvolta separat.

Networking-ul activ sau cultivarea conștientă a rețelei profesionale poate începe din timpul studiilor. Stagiile profesionale, internship-ul, voluntariatul, colegii care deja lucrează într-o companie sunt sau pot deveni elemente ale rețelei personale. Se poate vorbi despre o rețea funcțională atunci când există căi de comunicare deschise sau interacțiune socială între membrii acesteia.

Cum te ajută Networkingul în avansarea în carieră

  • Afli lucruri noi despre carieră. Atunci când alegi să urmezi o carieră, este esențial să te informezi foarte bine referitor la ceea ce urmează să faci efectiv. Una dintre cele mai bune surse de informare este să ai o discuție informală cu cineva care activează deja în domeniul în care îți dorești să te specializezi.
  • Să găsești viitori candidați pentru jobul pe care îl ai în portofoliu. Dacă ești responsabil cu angajarea de noi colegi, contactele te pot ajuta să intri in legătură cu candidați dezirabili. Poți ajunge astfe în contact cu candidați care se află în mod normal în afara rețelei tale.
  • Poți obține sfaturi utile pentru îndeplinirea unui proiect. Ai luat un proiect și te temi că din cauza lipsei de experiență nu o să reușești să-l duci la bun sfârșit? Un membru din rețeaua ta profesională te poate ajuta cu sfaturi sau te poate pune în contact cu persoanele de care ai nevoie pentru a reuși să duci la îndeplinire proiectul.

Beneficiile rețelei profesionale:

Rețeaua profesională este o componentă indispensabilă în procesul de căutare a unui loc de muncă și poate aduce o perspectivă utilă asupra profesiei și motivației. Pentru cei care sunt la început de carieră, poate reprezenta un raportor obiectiv, o modalitate de a progresa către poziții superioare, iar pentru cei bine ancorați în profesie, care și-au construit deja o carieră, networking-ul este o modalitate de sporire a vizibilității, o cale pentru descoperirea de noi oportunități.

  • Găsirea unui loc de muncă – Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii. Funcționează atât pentru cei aflați la început de drum, dar și pentru cei ce cauta un job potrivit aspirațiilor și pregătirii lor sau care aleg o schimbare în carieră.
  • Descoperirea oportunităților – Networking-ul personal trebuie privit ca pe o resursă de oportunități utilă pentru orice etapă a carierei, dar și ca pe o modalitate de a descoperi noi perspective, idei, provocări, experiențe.
  • Creșterea încrederii și a notorietății personale
  • Acces rapid la informații noi
  • Încurajează autoevaluarea și îmbunătățește performanțele personale

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României