Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Daca esti in situatia de a nu avea un loc de munca, sau pur si simplu de a cauta un nou loc de munca, este foarte important cum si unde anume sa cauti informatii despre locurile vacante disponibile pe piata muncii si cum sa iti depui candidatura.

Este important ca inca de la inceputul cautarii unui loc de munca sa iti pregatesti un Curriculum Vitae, cunoscut si ca CV-ul, dar si o scrisoare de intentie. Aceste documente ajuta candidatul sa isi structureze informatiile despre propria experienta de munca si sa indentifice cu exactitate domeniile in care poate cauta un loc de munca.

Curriculum Vitae (CV-ul) si scrisoarea de intentie sunt documente care te reprezinta in fata angajatorului in momentul cand iti depui candidatura pentru a ocupa un post. Este importan ca acestea sa fie redactate corect si sa contina informatii relevante despre activitatea profesionala/ educatie.

Dupa redactarea CV-ului o sa va fie foarte clar ce fel de loc de munca cautati si o sa aveti raspuns la intrebarile: Ce meserie pot practica? La ce posturi/ locuri de munca pot aplica? Pregatirea profesionala ce calificare(i) imi aduc(e)? ce abilitati profesionale sunt solicitate pentru un anumit loc de muncă?

Din acest moment puteti trece la cautarea propiu-zisa a unui loc de munca. Cel mai usor este sa vorbiti direct cu persoanele pe care le cunosteti si care lucreaza in domeniul ales de dumneavoastra ca va intereseaza si ati dori sa lucrati si dumneavoastra. Un alt demers usor de facut este sa cititi reviste de specialitate in domeniul unde doriti sa lucrati si sa gasiti informatii relevante despre domeniu si cerintele pentru locurile de munca disponibile. Si un ultim demers ar fi sa cititi pliantele firmelor care activeaza in domeniul ales de dumneavoastra si unde pot aparea informatii cu privire la locurile de munca disponibile sau cerinte pentru ocuparea unui loc de munca.

Culegerea de informatii relevante despre firme sau institutii o puteti face si de pe internet deoarece majoritatea firmelor au pagini web in care se prezinta si, eventual, au si o lista cu posturi disponibile. Unele firme ofera celor aflati in cautarea unui loc de munca sa transmita direct CV-ul si scrisoarea de intentie chiar daca, in acel moment, nu au diponibile locuri de munca. In acest fel intrati in baza de date a angajatorului care va va contacta atunci cand apar job-uri disponibile si corespund profilului dumneavoastra.

O persoana care se afla in cautarea unui loc de munca si este somera  poate consulta listele cu locuri de munca vacante afisate de Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca. Daca esti somer te poti inscrierea in baza de date ca persoana in cautarea unui loc de munca si poti beneficia si de alte servicii gratuite oferite de AJOFM cum ar fi consiliere, orientare profesionala, cursuri de calificare, etc.

O alta sursa de informatii privind locurile de munca disponibile o reprezinta agentiile de recrutare si plasare a fortei de munca.  Aceste firme pot fi contactate direct, la sediul los, sau online prin intermediul site-urilor pe care le au. Indiferent de modul de contactare este bine sa aveti un CV si o scriosare de intentie prin care sa va depuneti candidatura. Majoritatea angentiilor de recrutare au pe site-ul loc liste cu joburi disponibile si cerintele pe care trebuie sa le indepliniti pentru a fi un candidat eligibil.

In mediul online exista site-uri in care completati curriculum vitae si disponibilitatea dumneavoastra de a lucra intr-un anumit domeniu. Este o solutie moderna de a face legatura intre angajatori si viitorii candidati indiferent de locatia geografica a acestora.

O alta posibilitate de gasire a unui loc de munca este participarea la targuri/ burse ale locurilor de munca organizate de firme sau de AJOFM-uri. Aceste targuri de locuri de munca sunt anuntate din timp si sunt prezentati si anjatorii care vor fi prezent la aceste evenimente. Este important sa stii perioada in care se desfasoara targul/ bursa locurilor de munca si ce angaajtori participa pentru a te pregati in prealabil sa participi.Un astfel de eveniment este o oportunitate pentru a iti depune CV-ul la mai multe firme care ofera locuri de munca.

Mai jos sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a merge la targul de joburi si a iti creste sansa de reusita:

  1. Vezi ce firme participa si stabilește care sunt domeniile de activitate pentru care ești pregătit sau care te intereseaza;
  2. Dupa ce ai stabilit domeniile de interes pentru tine documenteaza-te cu atentie cu privire la firmele care sunt de interes pentru tine;
  3. Adaptează CV-ul pentru fiecare fiecare domeniu in parte. Acorda atentie rubricilor din CV legate de : educatia, abilitătile si experienta care te califică pentru un anumit loc de munca;
  4. Este indicat sa ai o varianta scurtă de CV (date personale, date de contact, ultimele studii finalizate si experienta/stagiile de pregatire). La un targ de joburi toate actiunile de recrutare decurg mult mai repede decat la un interviu normal.
  5. Este bine sa ai la momentul participarii la curs mai multe exemplare de CV pe care le poti distribui angajatorilor din domeniile pentru care ești calificat sau care te intereseaza;
  6. Pregăteste un dosar complet, cu tot ceea ce poate convinge un angajator cu privire la pregătirea si experienta profesionala in cazul unui scurt interviu care se poate desfasura la targ.

Toate aceste tehnici de cautare pornesc de la redactarea unui CV si a unei scrisori de intentie si de stabilire a unor domenii in care ai sanse sa te angajezi. Oricare din metodele prezentate mai sus presupune perseverenta din partea candidatului si realism in identificarea punctelor tari care il fac favorit in ocuparea unui loc de munca.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României