
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Inovarea sociala este actul de a crea noi solutii (produse, servicii, modele, industrii, procese) care satisfac o nevoie sociala, nevoie care fie nu era satisfacuta pena atunci, fie nu era satsfacuta eficient si care duc la noi capabilitati si relatii si o folosire mai eficienta a resurselor si valorilor.
Inovarea sociala este aplicarea comerciala cu succes a unei idei, prin procese care imbunatatesc sau creeaza produse noi, servicii noi sau chiar industrii noi. O ideea este inovativa doar in momentul in care este dezirabila in randul consumatorilor, fezabila din punct de vedere tehnologic si viabila din punct de vedere financiar (Taylor, 1970).
Inovarea sociala a devenit o preocupare majora la nivel international avand in vedere probleme majore pe care le trateaza.
Prima organizatie internationala care a abordat mai serios aceasta tema a fost Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Elementele fundamentale ale inovarii sociale sunt au fost identificate in 2010 de Dawson și Daniel ca fiind:
- OAMENII
- PROVOCARILE (care pot constitui probleme sau oportunitati)
- PROCESELE (prin care provocarea este negociata si inteleasa)
- OBIECTIVE (rezolvarea provacarii si cresterea bunastarii sociale)
Inovarea sociala poate fi clasificata dupa cum urmeaza:
- INOVATIE DE PRODUS – produs nou si semnificativ imbunatatit privind aspecte precum: specificatiile tehnice, componente, materiale, programe software, accesibilitatea utilizarii, etc.
- INOVATIE DE PROCES – noutate / imbunatatire semnificativa in procesul de productie sau livrare; se face referire la schimbari tehnice privind tehinicile , echipamentele si/sau software
- INOVATIE DE MARKETING – acest tip de inovare este cuprins in inovarea de produs si de proces si implica o noua metoda de marketing care presupune modificari semnificative in ceea ce priveste : designul produsului, ambalajul, plasarea, promovarea si pretul
- INOVATIE ORGANIZATIONALA – presupune parteneriatul ca inovare
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României