Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Fie ca este vorba de o firmă la ȋnceput de drum fie că este vorba de o firmă cu mai multa experienţă pe piaţa, găsirea de surse de finanţare este foarte importantă pentru dezvoltarea business-ului.

Câteva din surse de finanţăre, aflate la ȋndemâna antreprenorilor din România, şi care le oferă şansa dezvoltării de noi servicii şi/sau produse sunt:

  • Surse de finanţare proprii (economii) sau imprumuturi de la prieteni/ familie;
  • Surse de finanţare prin imprumut (bancă);
  • Investitori;
  • Fonduri nerambursabile.

Surse de finanţare proprii care provin din economii sau imprumuturi de la prieteni/ familie sunt, poate, cele mai fezabile surse pentru o dezvoltarea firmei deoarece sunt bani fără dobânzi sau comisioane. Această sursă de finanţare îți permite să îți dezvolți afacerea, fără presiunea de a face profit şi de a respecta un plan de afaceri stabilit anterior. Chiar dacă nu poţi returna banii la timp, firma nu se va afla ȋn situaţia de a plăti penalități şi situaţia poate fi reglată mai uşor decât ȋn cazul altor tipuri de ȋmprumuturi. În plus, acest tip de finanţare oferă şansa firmei de a accesa şi alte surse de finanţare din lista de mai sus, business-ul păstrându-şi capacitatea de a contracta credite pe viitor.

Surse de finanţare prin imprumut  (bancă) presupun contactarea unei bănci, depunerea unei documentaţii specifice pentru tipul de imprumut solicitat, care include ȋn mod automat şi un business plan, şi soluţionarea cererii firmei. Este important de precizat că toate sumele ȋmprumutate trebuie rambursate şi acestea sunt ȋnsoţite de dobânda aferentă acestei sume.  Este important de precizat că dacă nu respecți clauzele contractuale stabilite la semnarea contractului şi acordarea ȋmprumutului, trebuie să achiți băncii penalități și amenzi.

Contractarea de credite bancare pe termen mediu şi lung este o sursă potrivită de finanţare pentru afacerile mature sau care au deja suficientă experienţă pe piaţă, şi poate prezinta băncii dovezi credibile privind implementarea unei noi idei având un istoric credibil. Sunt unele bănci care oferă surse de finanţăre si firmelor gen start-up, dar sumele acordate sunt mult mai mici decât in cazul firmelor mature, prezentat mai sus.

Dintre cele mai uzuale tipuri de ȋmprumut, care depinde de nevoile firmei, se poate solicita de la bancă:

  • credite pe termen scurt – necesare să acopere nevoia de lichidități pentru obligațiile scadente în viitorul apropiat;
  • credite pe termen lung – ȋn cazul unor investiţii substanţiale;
  • o linie de credit pentru acoperirea necesarului de capital de lucru (working capital).

Investitorii sunt o altă sursă de finanţarea a firmelor, aceştia putând oferi un ȋmprumut firmei care doreşte să se dezvolte dar care nu doreşte să se ȋmprumute de la bancă. Investitorii sau business angels pot plasa fondurile de care are nevoie afacearea, însă doar cu anumite condiții: trebuie să le dai participații la capital şi/ sau trebuie să ai un plan de afaceri cu obiectivul clar de a obține profit. Investitorii ȋti vor oferii ȋnafară de suma necesară pentru a dezvolta o afacere şi know-how-ul acestora ȋn domeniul ȋn care activează firma (sau ȋn domenii conexe) ceea ce ȋnseamnă un avantaj important comparativ cu primele doua surse de finanţare descrise mai sus.

Fonduri nerambursabile sunt o sursă de finanţare accesibilăpentru toate tipurile de firme ȋncepând de la star-up-uri până la firme cu experienţă ȋn domeniile ȋn care activează.

La acest moment au fost toate programele operaţionale pentru toate regiunile de dezvoltare din România.

În cadrul fiecărui program regional, problemele și provocările orașelor din regiune au fost abordate individual. Cele 8 Programe Regionale sunt:

Sursa: https://mfe.gov.ro/

Harta descentralizării fondurilor europene 2021-2027

Programul Regional Sud-Muntenia beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într‑o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (423,93 mil. euro), cu orașe prietenoase cu mediul (365,49 mil. euro), cu mobilitate urbană durabilă (215,99 mil. euro) și mai accesibilă (alocare totală 225,14 mil. euro), o regiune mai educată (76,06 mil. euro) și mai atractivă (203,58 mil. euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 66,57 mil. euro.

Programul Regional Sud-Est beneficiază de o alocare totală de 1.488.776.941 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într‑o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (alocare totală 363,18 milioane euro), cu localități prietenoase cu mediul și mai rezilientă la riscuri (alocare totală 360,36 milioane euro), cu emisii de carbon reduse (alocare totală 200,37 milioane euro) și accesibilă (alocare totală 236,03 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 88,99 milioane euro) și atractivă (alocare totală 177,04 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 62,76 milioane euro.

Programul Regional Sud-Vest Oltenia beneficiază de o alocare totală de 1.208.985.930 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, competitivitatea prin inovare și întreprinderi dinamice (alocare totală 243,32 meuro), digitalizarea în beneficiul cetățenilor și al firmelor (alocare totală 34,48 milioane de euro), eficiența energetică și infrastructura verde (alocare totală 279,47 milioane de euro),  mobilitatea urbană durabilă (alocare totală 115,92 milioane de euro), accesibilitatea și conectivitatea la nivel regional (alocare totală 174,49 milioane de euro), educația modernă și incluzivă (alocare totală 84,74 meuro), precum și dezvoltarea teritorială sustenabilă (alocare totală 227,71 milioane de euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 48,82 milioane de euro.

Bibliografie

https://mfe.gov.ro/jumatate-din-programele-regionale-pentru-2021-2027-sunt-aprobate-comisia-europeana-anunta-aprobarea-pr-sud-vest-oltenia/

https://mfe.gov.ro/comisia-europeana-a-aprobat-primele-programe-regionale-ale-romaniei-pentru-2021-2027-pr-vest-si-pr-sud-muntenia/

https://mfe.gov.ro/comisia-europeana-a-aprobat-doua-noi-programe-regionale-al-romaniei-pentru-2021-2027-pr-sud-est-si-pr-nord-est/

https://mfe.gov.ro/comisia-europeana-a-aprobat-programul-bucuresti-ilfov-ministrul-marcel-bolos-harta-descentralizarii-fondurilor-europene-este-completa/

https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30189/programul-regional-bucuresti-ilfov-2021-2027-a-fost-aprobat-de-comisia-europeana

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României