Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Creșterea nivelului de încredere în sine nu înseamnă să crezi că, indiferent ce s-ar întâmpla, nu ai cum să eșuezi. Nu înseamnă nici să crezi că ai tot timpul dreptate, indiferent de subiectul de discuție sau de situație. Nu înseamnă nici să te consideri superior celor din jurul tău. În schimb, încrederea în sine sănătoasă stă la baza unei relații echilibrate și armonioase cu tine însuți (însăți).

Cum să ai mai multă încredere în tine – 7 metode pe care le poți încerca 

Observă situațiile în care simți că nu ai (suficientă) încredere în tine

Lipsa de încredere în sine își poate face simțită prezența doar în anumite „sectoare” ale vieții (așa cum este cel profesional) sau în majoritatea situațiilor. Tocmai de aceea, îți sugerăm, pentru început, să conștientizezi și să observi situațiile în care s-a manifestat stima de sine scăzută. Astfel, ai putea vedea că unele situații sunt recurente.

Iată un exercițiu util pentru conștientizarea și observarea unor astfel de situații: scrisul în jurnal, o metodă cu rol terapeuti

Observă-ți gândurile și înțelege că doar tu le poți împuternici

Tu ești persoana care dă putere gândurilor și credințelor pe care le ai despre tine.

Sărbătorește-ți succesele și învață din eșecuri

Să ai o încredere în sine sănătoasă înseamnă să-ți conștientizezi succesele, să te bucuri și să simți recunoștință pentru ele, indiferent că sunt mai mari sau mai mici, și, în același timp, să ai o perspectivă echilibrată asupra eșecurilor. Cu alte cuvinte, să înțelegi că eșecul este o parte normală a vieții, pe care fiecare dintre noi o trăiește într-un anumit punct, sub diferite forme.

Stabilește-ți obiective realiste și evită să te suprasoliciți

Stabilirea unor obiective nerealiste (să faci activitate fizică intensă câteva ore în fiecare zi, deși nu ai mai făcut niciodată sport până acum; să devii expert într-un domeniu nou și complex doar după câteva cursuri de specialitate) poate duce la eșec și/sau la suprasolicitare.

Fii prietenul tău

Împrietenește-te cu tine. Învață să-ți vorbești așa cum i-ai vorbi unui prieten bun, la care ții și pe care vrei să-l încurajezi și atunci când trăiește un eșec. Cu siguranță nu i-ai spune celui mai bun prieten al tău că nu a reușit să-și atingă obiectivul, fiindcă nu are abilitățile necesare. Ție de ce ți-ai spune-o?

Evită să te compari cu ceilalți

Tendința de a-ți compara „minusurile”, nu de puține ori supraestimate sau închipuite, cu „plusurile” celorlalți nu este decât un obicei care îți zdruncină și mai mult încrederea în sine.

Ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională

Activitatea fizică, meditația, mâncatul conștient, odihna de calitate – toate acestea sunt esențiale pentru menținerea sănătății fizice și emoționale deopotrivă. Totodată, când practici activitate fizică sau când meditezi, intri în contact cu tine, cu emoțiile tale și cu nevoile corpului tău.

Atenție, însă: astfel de activități nu trebuie să se transforme în factori de stres, care îți amplifică neîncrederea în sine.

Încrederea în sine sănătoasă se construiește în timp și, cu siguranță, cere efort conștient și constant.

Important este să înțelegi că gândurile care încearcă să te saboteze sunt doar gânduri, că tu ești persoana capabilă să le împuternicească, dar și că acestea te pot vizita, din când în când, chiar și după ce vei reuși să-ți aduci stima de sine la un nivel echilibrat.

Atunci, însă, vei ști cum să te raportezi la ele, astfel încât să nu rămâi blocat(ă) în ele și să ajungi să eviți situații noi, oameni faini, experiențe care te-ar putea ajuta să crești.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României