Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

În timp ce majoritatea oamenilor consideră că stima de sine și încrederea în sine sunt două denumiri ale aceluiași concept, specialiștii în domeniu sugerează existența unei diferențe în definiții.

Ce este încrederea în sine?

În termeni populari, încrederea în sine face referire la așteptările pe care un individ le are față de sine și auto-evaluarea cu privire la abilitățile și performanțele anterioare. Specialiștii definesc “încrederea în sine” ca fiind nivelul ridicat de certitudine al individului în raport cu propriile abilități, capacități și judecăți. Aici discutăm despre încrederea individului în potențialul său de a face față provocărilor zilnice cu succes.

Un nivel ridicat de încredere în sine aduce fericire și împlinire. În mod obișnuit, atunci când suntem încrezători în abilitățile noastre, împlinirea și bucuria succeselor sunt mai profunde. De asemenea, când avem încredere în capacitățile noastre, ne vom simți mai energizați și mai motivați spre a ne atinge obiectivele.

Încrederea în sine se axează pe performanțele viitoare, cu rădăcini în experiențele și performanțele anterioare, referindu-se la percepția noastră generală în legătură cu potențialul pe care îl stăpânim.

Ce este stima de sine?

Definirea simplă a conceptului “stimă de sine” se bazează pe credința valorii de sine percepute de individul în cauză. Această definiție generală prezintă două componente: capacitatea de a influența și a face față evenimentelor din viața noastră, alături de respectul pe care îl purtăm față de propria persoană. Respectul de sine se traduce în credința că meritați fericire, iubire și succes de-a lungul vieții noastre.

Stima de sine la niveluri prea înalte sau prea scăzute poate fi dăunătoare. Narcisismul este rezultatul unui nivel prea înalt de stimă de sine. O definiție psihologică ar prezenta un nivel extrem de egoism, cu o percepție grandioasă a propriilor talente și o dorință puternică de admirație din partea persoanelor din jur.

Este important să se atingă un echilibru când vine vorba de stima de sine. O viziune realistă, totodată optimistă asupra sinelui este ideală. Când percepeți realitatea în adevăratul sens al cuvântului, conștientizați aspectele pe care le stăpânim și cele unde ne putem îmbunătăți. Astfel, ne vom afla într-o continuă dezvoltare sănătoasă.

Componentele ce compun stima de sine

  • Stima de sine reprezintă o nevoie umană esențială, vitală pentru supraviețuire și dezvoltare normală și sănătoasă
  • Stima de sine apare automat din interior, pe baza credințelor și a conștiinței unei persoane
  • Stima de sine este strâns legată de gândurile, comportamentele, sentimentele și acțiunile unei persoane.

Stima de sine este una dintre motivațiile umane de bază, care sugerează că oamenii au nevoie atât de respect față de ceilalți, cât și de respect față de sine. Aceste nevoi trebuie îndeplinite pentru ca un individ să crească și să prospere.

Încrederea în sine și stima de sine sunt două fenomene psihologice strâns legate, ambele bazându-se pe experiențele trecute și pe ambele vizând performanțe viitoare.

Pentru a minimiza confuzia asupra celor două concepte, de-a lungul articolului vom considera încrederea în sine și stima de sine ca fiind în esență același concept.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României